Näin pääset lentokoneen business-luokkaan!


Harva meistä reissaajista on ollut business-luokassa. Lippu business-luokkaan tai ensimmäiseen luokkaan maksaa hunajaa, ja harvalla meistä on varaa laittaa yhteen edestakaiseen lentoon jopa 10 000 euroa. Nämä paremman väen paikat ovat kuitenkin niitä istuinpaikkoja, joilla lentoyhtiö tekee rahaa. Lentoyhtiölle matkustajan kyyditseminen business-luokassa maksaa murto-osan siitä, mitä asiakkaalta veloitetaan, joten katteet ovat korkealla. Business-luokkaan voi kuitenkin päästä normaalin turistiluokan hinnalla mikäli käyttää hieman oveluutta. Näillä vinkeillä, ja pienellä ripauksella onnea saatat matkustaa kuin kuninkaat konsanaan!

Business-luokka on oma tarkoin verhottu alueensa koneen etuosassa. Turistiluokassa matkustava näkeekin pienen ripauksen tästä ylellisyydestä ainoastaan koneeseen noustessa sekä nousujen ja laskujen aikana, jolloin matkustamon käytävien verhot on turvallisuussyistä pidettävä auki. Useimmilla suurilla lentoyhtiöillä on kolme matkustusluokkaa lentokoneissa. Keskituloinen matkustaa lähes aina turistiluokassa, jonka matkustusmukavuus on tänä päivänä varsin hyvä verrattuna vielä kymmenen vuoden takaiseen sillipurkkikokemukseen. Turistiluokkaa mukavampaa matkustuskokemusta haluavat valitsevat business-luokan, ja maksavat lentolipustaan noin kaksi kertaa enemmän.

Business-luokassa matkustava istuu mukavasti leveillä nojatuolimaisilla istuimilla, jotka saa laskettua lähes makuuasentoon sekä tarjoavat omaa rauhaa ja näkösuojaa. Lentoyhtiöiden tarjoilut vaihtelevat, mutta lähes aina business-luokassa matkustaville tarjotaan ennen lentoa aperitiivit sekä mitä tahansa alkoholijuomia veloituksetta koko matkan ajan. Ateriat ovat ravintoloiden fine dining-luokkaa, ja kolmen ruokalajin illallisen voi valita useasta eri vaihtoehdosta. Uusissa, mannertenvälisissä lentokoneissa on myös erillinen seurustelutila ja jopa baaritiski jakkaroineen sekä baarimikkoineen. First- eli ensimmäinen luokka onkin jo aivan erilainen kokemus. Vaikka tarjoilut ovat samat kuin business-luokassakin, löytyy uusista Boeing 777 ja Airbus A380 koneista omat hytit, jotka muistuttavat hotellihuonetta sänkyineen ja jääkaappeineen. Baaritiskin lisäksi First-luokan matkustajien käytettävissä on ”Spa”-osasto jossa voi ottaa suihkun 11 kilometrin korkeudessa. Valitettavasti Finnairilta ei vielä löydy First-luokkaa, mutta business-luokkakin on suuri parannus matkustusmukavuuteen.

Kuinka sitten päästä nauttimaan fine diningista sekä sängyksi muuttuvasti istuimesta joutumatta vararikkoon?

Näillä vinkeillä business-luokkaan

Koska koneiden täyttöasteet ovat usein varsin alhaiset, ei lentoyhtiölle maksa juuri mitään korottaa asiakkaan matkustusluokkaa. Mutta koska kaikkia ei voi business-luokkaan päästää, kannattaa maksimoida omat mahdollisuutensa.

1. Lentopisteet. Vaikka moni on lentoyhtiöiden kanta-asiakaskortin haltija, harva muistaa käyttää lennoista kertyneitä pisteitä. Matkustusluokan korotus pisteillä kannattaakin tehdä, mikäli niitä tarpeeksi löytyy. Paikka paremmasta matkustusmukavuudesta voi onnistua edullisesti myös rahan ja pisteiden yhdistelmällä.

2.Pukeudu fiksusti ja ole ystävällinen.Valmistaudu business-luokkaan jo ennen kuin lähdet lentokentälle. Tuhoat mahdollisuutesi pukeutumalla huppariin, löysiin vaatteisiin tai verkkareihin. Laita siistit ja fiksut vaatteet päälle. Lähtöselvitysvirkailija on kuin yökerhon portsari, sillä on valta korottaa matkustusluokkaasi mutta olemuksesi ja habituksesi vaikuttaa tähän. Olemalla ystävällinen ja hyvin pukeutunut, ainakin kymmenkertaistat mahdollisuutesi. Temppu voi onnistua vielä paremmin, mikäli lähtöselvitystiskille astelee tyylikäs pariskunta. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa nk. häämatka kuin shamppanjat business-luokassa? Tosin tällöin business-luokasta tulee löytyä kaksi vapaata paikkaa.
Mahdollisuudet onnistua ovat myös paremmat keskipäivällä ja hiljaisina aikoina, jolloin virkailijat eivät ole vielä väsyneitä loputtomista matkustajamassoista sekä vihaisista ääliöistä.
Hienovarainen kysely vapaista paikoista voi toimia, mutta fiksulla pukeutumisella ja ystävällisellä käytöksellä varmistat paikkasi varmemmin.

3. Matkusta sesonkien ulkopuolella. Jouluna ja sekä kesällä on odottaa saavansa muuta kuin on ostanut. Matkusta siis hiljaisina aikoina, jolloin koneiden täyttöaste on pieni.

4. Saavu kentälle ajoissa. Saavu kentälle ajoissa, sillä vapaana olevat paikat voivat mennä nopeasti. Sitä paitsi, mikäli saat paikan business-luokasta, voit mennä nauttimaan tarjoiluista Lounge-tiloihin.

This entry was posted in Lennot & Liikkuminen and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Näin pääset lentokoneen business-luokkaan!

  1. Ludde says:

    Tätä täytyykin yrittää kun ensi viikolla suuntaan kohti Bangkokia! Ainakin noi bangkokin lennot on usein tuskaa täynnä, kun turistiluokka on todella nimensä veroinen, varsinkin paluulennolla ihmisillä tuntuu nenät ja posket punoittavan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *