Lentopelko hallintaan!

Polvet tutisevat jo lentokenttäbussissa ja happi meinaa loppua. Rentouttavasta lomasta aurinkorannalla ei meinaa tulla mitään kun heti kohteeseen saavuttua viikon päästä oleva paluulento alkaa jännittämään. Lentopelko eli aviafobia on varsin yleinen opittu pelkotila josta kärsii noin 30% ihmisistä. Siitä on mahdollista päästä myös eroon. Lue tästä vinkit lentopelon hallintaan!

Lentopelko voi pilata koko matkan. Lievimmillään pelko on epämukavuutta ja hikoilua koneessa mutta pahimmillaan se voi estää matkustelun kokonaan. Arviolta 30% ihmisistä kärsii jonkinasteisesta lentopelosta ja 8% ei suostu lentämään ollenkaan. Lentopelko on opittu fobia, joten siitä on myös mahdollista päästä eroon. Monilla nykyään lentopelosta kärsivillä ei aina lentäminen ole ollut yhtä painajaista. Lentopelko on saattanut tulla epämukavan ja turbulenttisen lennon takia, lentoa ennen tai sen jälkeen liittyneisiin epämukavien tapahtumien takia tai median lento-onnettomuuksien uhrimäärillä mässäilevien lööppien takia.  Lentäminen on aina kiehtonut ihmisiä ja media pitää harvoin tapahtuvia lento-onnettomuuksia julkisuusarvoltaan suurempina kuin päivittäin tapahtuvia auto-onnettomuuksia. Onnettomuuden sattuessa se onkin kaikkien lehtien ykkösuutisaihe. Kaikesta huolimatta lentäminen on tilastollisesti turvallisin tapa liikkua. Automatka lentokentälle on tilastollisesti moninkertaisesti vaarallisempi kuin edessä oleva lentomatka. Yllättävä tieto on myös se, että monien lentopelosta kärsivien mielestä pelottavin vaihe lennolla on itse lentäminen korkealla. Kuitenkin vaarallisimmat tilanteet liittyvät maassa ollessa koneen rullatessa kiitotielle.

Kuinka lentopelosta voi päästä eroon?

Koska kyseessä on opittu eikä luontainen pelko, voi siitä myös päästä jopa helpostikin eroon. Lentopelkoon liittyy usein myös muita fobioita kuten korkeanpaikankammo(tosin harvemmin, sillä lentokoneiden lentäessä korkealla kiintopisteitä, joista oman korkeutensa voisi hahmottaa, ei ole), ahtaan- ja suljetunpaikankammo sekä yleinen avuttomuuden tunne koska lentokoneesta ei voi poistua kesken lennon.

Yleisin tapa lievittää lentopelkoa on alkoholi. Useat tutkijat ovat sanoneet, että muutama lasillinen voi rentouttaa sopivasti ja vähentää pelkoa mutta liiallinen juominen voi sitä pahentaa. Yläilmoissa lennettäessä tulee myös muistaa, että alkoholi vaikuttaa voimakkaammin joten koneessa tulisi juoda hillitysti ja muistaa annosten välissä myös juoda vettä. Alkoholi ei kuitenkaan ole ratkaisu itse pelkoon vaan voi ainoastaan lievittää sitä.

Vinkit lentopelkoon:

Lue lentämisestä. Hyvä keino lievittää pelkoa on tutustua lentämiseen lukemalla. Lue tilastoja, sillä ne kertovat lentämisen olevan turvallisin liikkumisen muoto. Lentäminen ei ole taikuutta joten ota selvää, kuinka lentokone toimii ja pysyy ilmassa. Muista että suurin osa lento-onnettomuuksista tapahtuu Afrikassa ja kehitysmaissa, joissa lentoyhtiöiden turvallisuuskulttuuri on kaukana eurooppalaisten ja amerikkalaisten yhtiöiden standardeista. Lento-onnettomuus on taloudellisesti pahin takaisku, mikä lentoyhtiölle voi tapahtua.

Käy lentokentällä. Tulevaan lentoon voi valmistautua käymällä hyvissä ajoin ja useaan otteeseen lentokentällä kahvilla. Tieto siitä, että joka päivä tämän lentokentän kautta kymmenet tuhannet ihmiset matkustavat, luo turvallisuuden tunnetta.

Ajattele positiivisia asioita ja rentoudu. Harjoittele muutama rentoutumistekniikka valmiiksi äläkä ruoki pelkoa koneessa. Ota mukaan hyvää musiikkia ja uppoudu samalla kirjaan. Hyvä keino on myös katsoa elokuvia lennon aikana.

Juttele matkustamohenkilökunnan kanssa. Matkustamohenkilökunnalle kannattaa ennen lentoa tai lennon aikana kertoa kärsivänsä lentopelosta. He vastaavat myös mielellään kysymyksiin lentokoneen äänistä. Muista että työ on työtä eivätkä matkustamahenkilökunta työskentelisi henkensä uhalla, mikäli lentäminen olisi vaarallista.

This entry was posted in Lennot & Liikkuminen and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Lentopelko hallintaan!

  1. Lentopelosta pääsee eron hämmästyttävän helposti NLP-tekniikoiden avulla. Blogikirjoitus aiheesta: http://hannupirila.blogspot.com/2012/03/lentopelko-ja-miten-paasta-siita-eroon.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *